Сайт учителя математики Євтух Т.А.
Головна » 2013 » Червень » 6 » Поради учасникам ЗНО-2013
22:30
Поради учасникам ЗНО-2013

| 25.05.2013



Напередодні  зовнішнього незалежного тестування усі роздають школярам поради, як пережити ЗНО, найкраще підготуватися, не розгубитися тощо. Голова профільного комітету ВР з питань науки і освіти Лілія Гриневич склала свій топ-15 порад для учасників тестування.

 1. Дізнайся все заздалегідь

Обов’язково ознайомся з правилами складання тестів. Будь-яке порушення може призвести до анулювання твого результату. Дізнайся, скільки часу відведено на тестування з твого предмету. Завчасно з’ясуй, як дістатися до твого пункту тестування.

 2. Візьми з собою все, що треба

Вирушаючи на тестування, переконайся, що у тебе із собою є все необхідне:

• паспорт (свідоцтво про народження, якщо ти реєструвався на ЗНО за ним);

• сертифікат учасника ЗНО;

• запрошення-перепустка;

• дві-три капілярні чи гелеві ручки із чорнилом чорного кольору;

• маленька прозора пляшка з питною водою.

 3. Добре відпочинь

Готуватися до тестування треба заздалегідь, а в останню ніч варто добре виспатися.

 4. Приїдь раніше

Пам’ятай, що допуск до пункту тестування припиняється за 10 хвилин (10.50) до початку ЗНО. Кожне запізнення фіксується у картці спостережень. Перескладання можливе лише за наявності поважних причин, підтверджених документально. Наприклад, якщо ти застрягнеш у ліфті, то з ЖЕУ треба буде взяти довідку про аварію.

 5. Дотримуйся інструкцій

Не бійся ставити питання, коли буде надано таку можливість. Головні правила – не розмовляти, не тримати при собі мобільного телефоному і не користуватися ним, електронними пристроями та паперовими носіями – в жодному вигляді; не залишати пункту тестування до завершення роботи.

 6. Заспокойся

Перед тим як зайти до аудиторії, спробуй заспокоїтися. Допоможуть:  фізичні вправи;  глибоке дихання;  багатьом допомагає молитва.

 7. Займи своє місце

Під час тестування надто важливо зайняти своє, а не чиєсь інше місце, зазначене у списку біля входу в аудиторію. Саме місцю в аудиторії присвоюється унікальний код, який потім допоможе ідентифікувати твою роботу і розшифрувати відповіді. Визначене для тебе місце буде позначено в аудиторії наліпкою. А знайти свою аудиторію ти зможеш за інформацією у списку біля входу до пункту тестування.

8. Позначай відповіді чітко, пиши розбірливо

Зараховуються тільки правильно відмічені відповіді. Якщо почерк незрозумілий, відповідь можуть не зарахувати.

9. Уважно читай

Перш ніж приступати до відповідей, ознайомся з усіма завданнями.  Можливо, деякі питання наприкінці тесту наштовхнуть на відповіді до запитань, що стоять на початку. Завжди читай усі варіанти відповідей на запитання, навіть якщо перша здається правильною.

10. Правильно використовуй час

Періодично перевіряй, скільки часу залишилося до кінця тесту. Не витрачай занадто багато часу на одне завдання. Спочатку виконуй легкі завдання, потім переходь до складніших, на які потрібно витратити більше часу.

11. Не панікуй!

Зосереджуйся на тому запитанні, на яке ти відповідаєш саме зараз. Не думай про те, як відповів на попередні запитання чи зможеш відповісти на наступні. Якщо помилився – не проблема. Зроби позначку у спеціальному полі для виправлень згідно з інструкцією на бланку відповідей.

12. Використовуй метод виключення

Якщо ти не знаєш відповіді на запитання, дій таким чином:

- відкинь очевидно неправильні варіанти;

-  обери найкращий варіант з тих, що залишилися.

 13. Залиши час на перевірку

Після виконання тесту уважно перечитай його. Якщо знайдеш очевидні помилки – виправ їх відповідно до інструкції.

14. Жодного завдання без відповіді

Може скластися ситуація, коли до кінця тесту залишається зовсім мало часу, а ти не знаєш відповідей на певні запитання. У такому разі обери відповідь, скориставшись інтуїцією. Якщо не спрацював твій багаж знань, може, спрацює теорія ймовірності.

 15. Захисти свій результат

Якщо результат тестування не співпадає з твоїми очікуваннями, ти можеш подати апеляцію протягом трьох днів після оголошення результату. Подай документи відповідно до правил прийому обраних тобою вищих навчальних закладів. Не забувай ретельно відстежувати своє місце у рейтингових списках вищих навчальних закладів.

Категорія: Новини | Переглядів: 807 | Додав: 01122011 | Рейтинг: 0.0/0